ΠΑΣΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝ. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συνάδελφε, συναδέλφισα.
Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση - Δ.Ν.Τ. και οι υπόλοιποι πρόθυμοι έχουν βαλθεί να μας καταστρέψουν.

Και στον πλέον δύσπιστο είναι τώρα σαφές ότι εδώ υλοποιείται ένα οργανωμένο σχέδιο ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής μας. Το μεροκάματο δεν βγαίνει την ίδια ώρα που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και τα χρέη μας πνίγουν. Τα νέα μέτρα που πήραν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η φορολογική νομοθεσία, οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις έναν στόχο έχουν:

Να διώξουν βίαια από την αγορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες και να μείνει ελεύθερο το πεδίο στα μονοπώλια, αυτούς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στις ενοικιάσεις Ι.Χ αυτοκινήτων (AVIS,HERTZ,BADGET,) κ.λ.π. για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους που σε περίοδο κρίσης δεν αποδίδουν τα κέρδη που αναμένουν. Να μείνουν λίγοι και μεγάλοι.

Οι κινήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο με τα στημένα περιφερειακά συμβούλια, από την συνδικαλιστική ηγεσία της ομοσπονδίας (Λυμπερόπουλος, Δήμου κ.λ.π.) σε συγχορδία με το προεδρείο του Ερμή (Κισσάς, Γιαννακάκης & σια) ένα στόχο έχουν, να κωλυσιεργήσουν, να αποκοιμίσουν, να σπείρουν την ηττοπάθεια, ώστε να αποδεχτούμε τον νόμο σφαγείο του Χατζηδάκη.

· Είναι οι ίδιοι φιλοκυβερνητικοί, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές που παζάρευαν εν κρυπτό επί 8 μήνες τα ιμάτια του κλάδου με τον Ρέππα λέγοντας πώς είναι σε «καλό δρόμο» κι ότι υπάρχει «καλή απελευθέρωση». Για να έρθει η Δηλ. Ρέππα στην Επιτροπή Οικ. Υποθ. Της βουλής «ψηφίζω και στηρίζω το νομοσχέδιο Ραγκούση γιατί ως βάση και κατεύθυνση έχει το δικό μου Πρ. διάταγμα».

· Είναι οι ίδια συνδικαλιστική αριστοκρατία (Κισσάς,Λυμπερόπουλος) που μετά την δεύτερη εβδομάδα της απεργίας διαρκείας, μπαινόβγαινε σε κομματικά γραφεία και γραφεία περιφερειαρχών ψάχνοντας το πάτημα « Σγουρού» για την λήξουν, κόντρα στις αποφάσεις τις συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων για συνέχιση του αγώνα.

· Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές της φιέστας, που με το «χρυσωμένο χάπι» των πληθυσμιακών κριτηρίων του Βορίδη πανηγύριζαν καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι «γλυτώσαμε» και έκαναν πως δεν άκουσαν την δήλωση Βορίδη στην Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του «με τον νόμο αυτό σήμερα ρυθμίζουμε την αγορά των ΤΑΞΙ κι όχι τις απαιτήσεις του τουριστικού κλάδου, δεν καταλαβαίνω την αγωνία του ΣΕΤΕ» κλείνοντας το μάτι και δίνοντας καθαρή υπόσχεση στους μεγαλοκαρχαρίες του τουρισμού.

· Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές της μισής αλήθειας, που επί Ραγκούση ψευδολογούσαν πως «δεν είναι απαίτηση καμιάς τρόικας και Ε.Ε. η απελευθέρωση του ΤΑΞΙ» αποπροσανατολίζοντας τους συναδέλφους.

· Είναι αυτοί η ίδιοι που έκαναν το παν για να εφησυχάσουν τον κλάδο, σπρώχνοντας τον σε αγωνιστική απραξία μετά την ψήφιση του νόμου Βορίδη, βάζοντας πλάτη στην συγκυβέρνηση Παπαδήμου να περάσει αναίμακτα μια καραβιά μέτρα (μνημόνιο 2, κουρέματα ταμείων, εφαρμοστικοί, μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λ.π.).

· Είναι αυτοί οι ίδιοι που σήμερα απορρίπτουν την πρόταση μας για Γ. Συνελεύσεις ώστε να ενημερωθεί αναλυτικότερα όλος ο κλάδος και να αναλάβουν τα μέλη την ευθύνη για την πορεία μας από εδώ και μπρός.

Συνάδελφε σου κρύβουν την αλήθεια, τρέχουν σε στημένα περιφερειακά συμβούλια μαγειρέματος, καλλιεργούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι δήθεν με καλύτερη οργάνωση θα μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι στα μονοπώλια που η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και (οδηγίες Ε.Ε. 2006) μέσο του ν. Χατζηδάκη τους δίνει γη και ύδωρ και καθιστά τους επενδυτές, κράτος εν κράτη, παραθέτουμε ενδεικτικά τμήμα αυτής της νομοθεσίας για του λόγου το αληθές.

Α) Την εποπτεία για την πλήρη εφαρμογή τις νομοθεσίας και των οδηγιών την έχουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για την συμμόρφωση της χώρας με τα όσα προβλέπονται.

Επίσης κατοχυρώνεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των υποδείξεων των οργάνων της εποπτείας Ε.Ε. προς το κράτος μέλος.

Β) Θεσπίζετε η δυνατότητα των παρόχων (επενδυτών) να παρακάμπτουν την εργασιακή νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο δραστηριοποιούνται. (Π.χ. Cosco)

Γ) Απαγορεύεται η απαίτηση συμμόρφωσης από τον ΄πάροχο΄ (επενδύτη) προς οποιαδήποτε προδιαγραφή, ή κανονισμό.

Δ) Απαγορεύεται η απαίτηση προσκόμισης επαγγελματικής άδειας του ‘παρόχου΄ ακόμη και από το κράτος εγκατάστασης.

Ε) Απαγορεύεται η απαίτηση συμμόρφωσης σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τον εξοπλισμό (με εξαίρεση τυπικά αυτές που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία).

Ζ) Οι προληπτικοί έλεγχοι και επιθεωρήσεις των εθνικών αρχών, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο κατόπιν αιτήσεως του κράτους- μέλους εγκατάστασης του ‘παρόχου’, ενώ τυχόν έκτακτες επιθεωρήσεις τελούν υπό την έγκριση των οργάνων εποπτείας της Ε.Ε. ως προς την δυνατότητα να τεθούν κάποιοι περιορισμοί.

Και τώρα ας δούμε ποια νοούνται τουριστικά επαγγέλματα βάση ενός βασιλικού διατάγματος του 1961, και δικαιούνται να κατέχουν Ι.Χ. μέτα οδηγού χωρίς ταξίμετρο και βανάκια για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. (να κλαίς και να γελάς)

Α) Εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κέντρα αναψυχής, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπάρ, κέντρα-περίπτερα αναψυχής ή μη.

Β) Καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης φωτογραφικών ειδών, αρχαιοπωλεία, ανθοπωλεία, κουρεία και κομμωτήρια.

Γ) Ξενώνες, οικήματα ενοικιαζόμενων δωματίων εις εκδρομείς ‘η παραθεριστάς, ορεινά καταφύγια.

Δ) Εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών, ποσιθεραπείας και εγκαταστάσεις θαλασσίων λουτρών.

Ε) Λεωφορεία ή επιβατικά άνευ μετρητού ως και αυτοκίνητα καντίναι.

Ζ) Οιαδήποτε εν γένει επιχείρησις ή κατάστημα δυνάμενον να παρέχει εξυπηρετήσεις εις περιηγητάς ή παραθεριστάς. Εν τι έννοια του όρου «καταστήματα» περιλαμβάνονται και τα γραφεία τα παρέχοντα τας ως άνω εξυπηρετήσεις.

Απέναντι στην ζούγκλα αυτή λοιπόν η συνδικαλιστική μας ηγεσία (Ν.πνόη. -Κισσάς, Γιαννακάκης, Ξυλένιος & σια) σε αγαστή συμπαιγνία με την ομοσπονδία (Λυμπεροπουλος, Δήμου, Τσελιος&σια) μας λέει πως πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να αποδεχτούμε τον νόμο αμαχητί ή οι οποίοι αγώνες γίνουν, να γίνουν για κάποιες δήθεν αλλαγές.

Σου κρύβουν πως στην ζούγκλα του ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδικά σε περίοδο κρίσης του καπιταλισμού, δεν επιβιώνει ο καλύτερα οργανωμένος αλλά ο οικονομικά ισχυρότερος δηλ. αυτός που έχει τα κεφάλαια να αντέξει ακόμα και με ζημίες ώσπου να μονοπωλήσει την αγορά.

Είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τον κλάδο στην αυτορρύθμιση και στην ανεργία πρέπει να απομονωθούν.

Συνάδελφε, ο μόνος δρόμος που έχει προοπτική είναι η συμμαχία με εκείνες της δυνάμεις και το κίνημα που έχουν σταθερή αντιμονοπωλιακή γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους κι αυτό είναι το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που δεν εγκλωβίζεται στις αυταπάτες που σπέρνουν, ΠΑΜΕ,ΠΑΣΕΒΕ,ΠΑΣΥ,ΜΑΣ,ΟΓΕ, Επιτροπές αγώνα.

(Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012)