ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Θεσσαλονίκης) 17/07/12


 ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Θεσσαλονίκης)

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ»ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – Στόχοι ΠΑΛΗΣ.

Συνάδελφε- Συναδέλφισσα

Πολύς λόγος έγινε τους τελευταίους μήνες περί «εκσυγχρονισμού» του ΤΑΧΙ και τόνοι μελάνης χύθηκαν για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά.
Τελικά η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έθεσε σε εφαρμογή, για δημιουργία εντυπώσεων, το σχέδιο που είχε υιοθετηθεί το 2010 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με τις πλάτες των συνδικαλιστών του χώρου μας.
·      Παρέχεται η δυνατότητα εισόδου εταιριών στο χώρο που θα μπορούν να έχουν ανά Νομικό Πρόσωπο το 3% του συνολικού αριθμού των αδειών ΤΑΧΙ υπό την κατοχή τους. Δηλαδή από τις 2000 άδειες κάθε νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει 60 άδειες.
·      Ακόμη ενισχύονται με 30 άδειες Ειδ. Μισθ. Οχημάτων 7θέσια – 9θέσια και για να μας χρυσώσουν το χάπι μας δίνουν και την ευκαιρία να τις αποκτήσουμε κατά προτεραιότητα εμείς είτε μετατρέποντας τα οχήματά μας (5θέσια) σε Ειδ. Μισθ. είτε αγοράζοντάς τα. Με τι χρήματα όμως δεν μας λένε.
·      Τα οχήματα τύπου ΒΑΝ θα λειτουργούν χωρίς ταξίμετρο αλλά με ραντεβού.
·      Δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη κάθε δύο χρόνια να εκδίδει νέες άδειες ανακοινώνοντας πρώτα την πρόσκληση ενδιαφέροντος και μετά να προσδιορίζει το πόσες άδειες νέες θα εκδοθούν και τι είδους άδειες θα είναι αυτές (5θέσιες, 7-9θέσιες). Καθιστώντας μας όμηρους των προθέσεών του και των συμφερόντων που ο εκάστοτε περιφερειάρχης θα θέλει να εξυπηρετήσει.
·      Όπως είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη ανακοίνωση αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου 4070 Βορίδη μετά το παράδειγμα της Αθήνας που όλος ο νομός έγινε μία έδρα, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για την Θεσσαλονίκη, κάτι που είδαμε πρόσφατα από τους συναδέλφους των Δήμων Βόλβης-Λαγκαδά-Χαλκηδόνας και εδώ να επισημάνω τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες τους οι τοπικοί φορείς υποκινώντας τους και να τους πω πως όλα αυτά γίνονται για να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο ο κλάδος και κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα έχουν ούτε αυτοί αλλά ούτε κι εμείς μιας και μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό βάζοντάς μας να μοιράσουμε τη μιζέρια μας και να τσακωνόμαστε γι’ αυτό.

Γιατί γίνονται όμως όλα αυτά;
Αμέσως μετά τις εκλογές το πρώτο που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι όχι θα προχωρήσουν σε νέες «βελτιώσεις» και «προσαρμογές» δηλαδή σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για όλα τα επαγγέλματα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ και φυσικά οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές συνεπικουρούμενοι και από Ροζ(ες)προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν το παραπάνω νομοσχέδιο ως δίκαιο που ανοίγει το επάγγελμα με «όρους και προϋποθέσεις».
Το ότι προς το παρόν οι άδειες παραμένουν περίπου οι ίδιες δεν λέει απολύτως τίποτα μετά τις δυνατότητες που δίνει στον περιφερειάρχη όπως προείπαμε.
Επίσης από το Βήμα της Βουλής στις2 Απριλίου ο Μ. Βορίδης είπες ξεκάθαρα κουνώντας το Δάχτυλο στον ΣΕΤΕ ότι προς το παρόν το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αγορά του ΤΑΧΙ και όχι τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου για τη μεταφορά των πελατών τους.
Το θέμα των ξενοδόχων θα το δούμε μετά τις εκλογές δήλωσε κλείνοντας τους ξεκάθαρα το μάτι και δίνοντας τους ΚΑΘΑΡΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ότι μετά τις εκλογές με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους.
Είναι προαποφασισμένο από την σημερινή του πολιτική που εξαθλιώνει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους σε κάθε κάδο της οικονομίας και ταυτόχρονα ενισχύει τις τράπεζες και τα μονοπώλια να καταλήξουμε είτε μισοάνεργοι όπως τώρα, είτε φθηνό ευέλικτο προσωπικό των μεταφορικών εταιριών επαιτώντας για ένα κομμάτι ψωμί.
Επίκειται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις εταιρίες Α.Ε. που είδη ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά και στο όνομα του ανταγωνισμού αυτοί, οι φωστήρες του Συνδικαλισμού μας να μας σπρώξουν στη Δημιουργία δικών μας Α.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνάδελφε
Η συνεχόμενη απαξίωσή μας δείχνει που οδηγούνται τα πράγματα γι’ αυτό και επιβάλλεται να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο βάζοντας νέους στόχους πάλης και διεκδίκησης σε μια σειρά από ζητήματα που καίνε όλους τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και την κοινωνία.

Συνάδελφε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για:

§  Αφορολόγητο πετρέλαιο (πχ. Εφοπλιστές).
§  Δραστική μείωση ΦΠΑ (πχ. Εστίαση).
§  Ενάντια σε κάθε μορφή απελευθέρωσης (ο νόμος να μείνει στα χαρτιά).
§  Άμεση θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας ανεξάρτητα από τα χρέη.
§  Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους.
§  Μείωση δραστική των εισφορών και πάγωμα των χρεών στις τράπεζες όσο διαρκεί η κρίση.
§  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
§  Δωρεάν περίθαλψη και διάθεση φαρμάκων στους ανέργους.
§ Πλήρης χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, οργανισμών κλπ από το κούρεμα.
§  Αποπληρωμή των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ  που πλήρωσαν ασφαλισμένοι.
§  Φορολογική απαλλαγή των ανέργων για εισόδημα μέχρι 30.000€.
§  Κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία και των συμμετοχών στις εξετάσεις.
§  Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
§  Κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
§  Κατάργηση του φοροχαρατσόματος του τέλους επιτηδεύματος και αύξηση άμεσα του αφορολόγητου.