Λάρισα: Στον αέρα η μεταφορά μαθητών στα σχολεία (29/11/11)

Λάρισα: Στον αέρα η μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011, 18:11

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Περιφερειακών Ταξί νομού Λάρισας κ. Γιάννη Σαπουνά, αυξημένα αναμένεται να είναι τα προβλήματα από το 2012 στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με τα ταξί τους, καθώς η ευθύνη για τη μεταφορά περνά στους δήμους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Παιδείας, τονίζοντας τα εξής:
«Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης αναμένεται να δημιουργηθούν σύμφωνα με το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί του ν. Λάρισας, καθώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την εξέλιξη των διαγωνισμών για τη μεταφορά μαθητών με ταξί από 1-1-2012. Όπως είναι γνωστό η αρμοδιότητα επιλογής φορέα και αναδόχου για τη μεταφορά των μαθητών μετατίθεται στους νέους «Καλλικρατικούς» δήμους μετά από τις παρατάσεις που δόθηκαν στις περσινές συμβάσεις από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες μέχρι τις 31-12-2011. Κατόπιν τούτου, οι δήμοι κλήθηκαν να προκηρύξουν διαγωνισμούς για την ανάθεση του μεταφορικού έργου σε ταξί, λεωφορεία κλπ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη στάση των μεταφορέων οδηγών ταξί, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει μηδενικό ενδιαφέρον για την ανάληψη του συγκεκριμένου μεταφορικού έργου, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να κινδυνεύουν να κηρυχθούν άγονοι. Όπως υποστηρίζουν, το κόμιστρο που δικαιολογείται, με βάση τον προβλεπόμενο μαθηματικό τύπο, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τα λειτουργικά τους κόστη. Επιπλέον φοβούνται τις καθυστερήσεις πληρωμής τους από τους νέους δήμους, που ήδη εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Εάν δεν ρυθμιστεί ομαλά το ζήτημα της μεταφοράς με λεωφορεία και ταξί, ιδίως των μικρών μαθητών, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις θιγόμενες οικογένειες, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ίδιων των σχολικών μονάδων. Οι γονείς των μαθητών, άλλωστε, αδυνατούν να μεταφέρουν κάθε πρωί τα παιδιά τους στα σχολεία, δεδομένου ότι εργάζονται και ταυτόχρονα αδυνατούν να καλύψουν και αυτό το πρόσθετο κόστος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που και οι ίδιοι βιώνουν».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί των δήμων κινδυνεύουν να κηρυχτούν άγονοι, τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους;»