ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Προς Ομοσπονδία και Σωματεία Ταξί (12/10/11)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»
Αθ. Διάκου 12
Τ.Κ. 27200 Αμαλιάδα, Τηλ – Fax: 26220-23697

Α.Π: 56                                               Αμαλιάδα 12/10/2011

                                                                  ΠΡΟΣ: Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

                            Κοινοποίηση: Σωματεία, Ρ/Ταξί και
Συν/σμούς όλης της χώρας.
  
ΘΕΜΑ: Οι εξελίξεις στον κλάδο και η στάση μας.

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Δ.Σ. του Σωματείου μας με αφορμή την αιφνιδιαστική εισαγωγή στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου που μας αφορά. Αντικείμενο ακόμη της συνεδρίασής μας, ήταν τα δυο σημερινά ενημερωτικά δελτία   της Ομοσπονδία μας. Ύστερα από διαλογική συζήτηση και έντονο προβληματισμό εγκρίνουμε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω ( αποστολή στην ΠΟΕΙΑΤΑ, κοινοποίηση στα Σωματεία κ.λπ.):

Η ανησυχητική ησυχία που επικρατούσε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σχετικώς με την εξέλιξη του περίφημου «νομοσχεδίου Ραγκούση», έστερξε σήμερα.  
Η, από πλευράς Υπουργείου, παρατηρηθείσα ύποπτη στασιμότητα, άνοιξε τα χαρτιά της το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η εισαγωγή δε, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, του νομοσχεδίου – σφαγείου προς έγκριση,  επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών.
Οι ερμηνείες αυτές δεν μπορεί παρά να αναλυθούν Πολιτικά και μόνο. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη (προσαρμογή, υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, απότομη αλλαγή στάσης του κ. Ραγκούση) ανάγεται, κατά την εκτίμησή μας, στην σφαίρα του φανταστικού. Σωστή ερμηνεία της κατάστασης μπορεί να γίνει λαμβανομένων υπόψη των κάτωθι:

1.     Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα που την υπερβαίνουν. Καθιστώντας ταυτοχρόνως επισφαλή την συνοχή της, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται οι φωνές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ που καθημερινώς ασκούν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της και τα επώδυνα – ανάλγητα μέτρα που προωθεί.
 Το σαθρό οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
 Ο φθινοπωρινός προγραμματισμός ήδη έγινε. Έχει δε την έγκριση της Τρόικας, που μόλις προχθές αναχώρησε το κλιμάκιό της απ’ την Αθήνα, προκειμένου να ετοιμάσει την εισήγησή του εν όψει του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. στις 23 του μήνα. Το οποίο βεβαίως με την σειρά του θα επικυρώσει την 6η δόση του δανείου, υπό την προϋπόθεση της εγκρίσεως απ’ την Ελληνική Βουλή του Πολυνομοσχεδίου (εργασιακό, μισθολόγιο, νέα φορολογικά μέτρα) στην ψηφοφορία της 20ης Οκτώβρη. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι το Πολυνομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή και θα συζητηθεί, παρακάμπτοντας τον κανονισμό (τρείς εβδομάδες). Όλα θα ολοκληρωθούν εντός 2 εβδομάδων  με την σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Το δίλλημα που τίθεται στους Βουλευτές της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ξεκάθαρο: «Ή ψηφίζετε και παίρνουμε την 6η δόση ή πέφτει η κυβέρνηση».  Γίνεται επομένως αντιληπτό απ’ τα προηγούμενα, ότι στα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση αυτήν την στιγμή , το ζήτημα «Ταξί» είναι ιεραρχημένο ως κομβικό αλλά έλασσον. Οι  κινήσεις αντιπερισπασμού του τύπου «η κυβέρνηση προγραμματίζει αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες» καθώς και οι δηλώσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2013» εκτιμώνται ως γλίσχρες και παρελκυστικές, από σοβαρούς αναλυτές.
  Στις 20 του μήνα ενδέχεται να μην υπάρχει κυβέρνηση και να προκηρυχτούν εκλογές.

2.         Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης (περάσει το πολυνομοσχέδιο και εγκριθεί η 6η δόση), ξεκινάει την Δευτέρα 24 Οκτώβρη ένα χρονικό διάστημα το οποίο εκτιμάμε ότι θα αποδειχτεί κρίσιμο για την δική μας υπόθεση. Η κρισιμότητα δε αυτή, συνίσταται στα εξής:
α) Στην έκθεση που θα υποβάλλει η Τρόικα και την οποία θα λάβει υπόψη της το Συμβούλιο κορυφής, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων, αυστηρή έγκληση της Κυβέρνησης για το γεγονός της καθυστέρησης ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων». Ουδέποτε βεβαίως η Τρόικα έθεσε θέμα του τρόπου που θα γίνει αυτό όσο αφορά τα Ταξί. Γι’ αυτό είχε συμφωνήσει και με το Π.Δ. Ρέππα. Εκείνο επομένως για το οποίο πιέζει η Τρόικα , είναι το άνοιγμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
β) Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ραγκούση, το Υ.ΜΕ. προτίθεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα Ταξί, διατάξεις για αλλαγή καθεστώτος ΚΑΙ στα φορτηγά Δ.Χ.
γ) Έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοέμβρη το Εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο κλάδος οδηγείται σε ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την διάρκεια της οποίας ενδέχεται (για να μην πούμε ότι είναι σίγουρο) να συλληφθεί κοιμώμενος.
δ) Τούτων δοθέντων, εκτιμάμε ότι ο κ. Ραγκούσης θα εκμεταλλευτεί την εκπληκτική ευκαιρία που του παρουσιάζεται κάνοντας αιφνιδιαστική κίνηση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μη αμφισβητήσιμες (από βουλευτές), επειδή ακριβώς επιθυμεί η κυβέρνηση να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα θα χρησιμοποιήσει την διαδικασία του «κατεπείγοντος». Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα και ψηφίζεται εντός 3 ημερών.

Αναρωτιόμαστε: Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή π.χ. την Δευτέρα 31 Οκτώβρη ως κατεπείγον και εισαχθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ; Ή ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΜΕ απορροφημένοι στην εκλογική μας εσωστρέφεια; Θα φτιάχνουμε συνδυασμούς και θα καταθέτουμε αιτήσεις για Δικαστικούς αντιπροσώπους; Θα ετοιμάζουμε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.; Οι επικεφαλής των παρατάξεων θα τηλεφωνούν στους αντιπροσώπους για ψήφους; Θα ετοιμάζουμε τα δωμάτια των ξενοδοχείων; Τι επιτέλους από όλα αυτά θα κάνουμε;

Συνάδελφε Πρόεδρε, Συνάδελφοι του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.,
 Όλα τα ανωτέρω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και με ηρεμία να βγει ένα σωστό συμπέρασμα. Διότι εάν επαληθευτούμε (ως προς τον αιφνιδιασμό), τότε η προτροπή στην σημερινή ανακοίνωση για «αθρόα συμμετοχή στο συνέδριο που θα στείλει μηνύματα» θα καταστεί τουλάχιστον ανεπίκαιρη.

Η Συνδιάσκεψη της Κορίνθου ΟΜΟΦΩΝΑ πρότεινε ΑΝΑΒΟΛΗ της εκλογικής διαδικασίας διότι εκτίμησε την κρισιμότητα των στιγμών. Κατά την γνώμη μας έπραξε ΟΡΘΩΣ. Εμείς με όλη τη δύναμη της ό,ποιας φωνής διαθέτουμε σας λέμε: Προκρίνουμε ως ενδεδειγμένη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.  ΝΑΙ, σας εμπιστευόμαστε να μας εκπροσωπήσετε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, διότι βρισκόμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ.  
Προέχει, να κερδηθεί η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ και όχι η εκλογική συγκυρία. Χωρίς να παριστάνουμε τους συνδικαλιστικούς φωστήρες, εκφράζουμε την αγωνία των μελών μας. Δεν επιμένουμε στη βάση ότι τα ξέρουμε όλα.
Αν εσείς, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α, συνεκτιμώντας όλα τα προηγούμενα και συνδυάζοντάς τα με γεγονότα που εκφεύγουν της δικής μας αντίληψης,  εγγυάστε ότι μπορείτε να διασφαλίσετε ταυτόχρονα: ΚΑΙ ότι δεν θα αιφνιδιαστούμε, ΚΑΙ ότι αν χρειαστεί ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΑΧΗ, ΚΑΙ ότι θα διεξαχθεί απρόσκοπτα το Συνέδριό μας – Εκλογές, τότε μας βρίσκετε σύμφωνους και χωρίς καμία αντίρρηση.

Τέλος και επί της ουσίας του θέματος:

 α) επειδή ακόμη δεν έχουμε λάβει γνώση της εισήγησης Ραγκούση και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου,
 β) επειδή ακριβώς όλα αυτά διεξήχθησαν «εν κρυπτώ» και ερήμην του κλάδου μας που προκλητικά αγνοήθηκε από το ΥΜΕ,
 γ) επειδή θεωρούμε την αντιμετώπισή μας, από την Κυβέρνηση στο σύνολό της, Προσβλητική,
 δ) επειδή θεωρούμε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας προσπαθώντας να ενημερωθούμε μέσω διαρροών στον τύπο ή αλλού,
 ε) επειδη αποπειρώνται να μας πιάσουν στον ύπνο,

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

Οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις Δικές Σας.
Θα πειθαρχήσουμε σε οποιαδήποτε απόφασή Σας για το καλό του κλάδου.

                                    Για το Δ.Σ. 
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 Νικόλαος Λουκόπουλος                     Διαμαντής Γιατράς