Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με πεζή πορεία και με τη συμμετοχή ιδιοκτητών ταξί από όλη την Ελλάδα, ετοιμάζουν οι ταξιτζήδες της Θεσσαλονίκης την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, καθώς το... σίριαλ της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους συνεχίζεται.
Οι προσκλήσεις προς τους ταξιτζήδες όλης της Ελλάδας έχουν αρχίσει ήδη να στέλνονται από το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», με το ραντεβού να κλείνεται στο Ιβανώφειο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του «Ερμή», Κώστας Γιαννακάκης, από το Ιβανώφειο θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Η πορεία θα γίνει ανεξαρτήτως άλλων, ενδεχόμενων κινητοποιήσεων, που πιθανώς να αποφασιστούν μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Οπως επισημαίνει πάντως ο κ. Γιαννακάκης, οι ενδείξεις από τις διαρροές που έχουν γίνει προμηνύουν ένα πολύ θερμό φθινόπωρο. «Είχαμε αναστείλει τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις περιμένοντας τις προτάσεις του Γιάννη Ραγκούση. Μέχρι στιγμής, ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του μόνον από διαρροές, καθώς δεν έχει γίνει καμία επίσημη παρουσίαση των θέσεών του», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν αποφασίσει να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, αφού είχαν λάβει διαβεβαίωση από τους περιφερειάρχες ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου δεν πρόκειται να εκδοθούν νέες άδειες ταξί.
Οι βουλευτές
Πάντως, παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση του Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια (κάτι που για τους ταξιτζήδες αποτελεί «κόκκινη γραμμή»), οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν... τα βάφουν μαύρα. Κι αυτό επειδή πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να ψηφιστεί στη Βουλή ένας τέτοιος νόμος, αφού έχουν στο πλευρό τους πολλούς βουλευτές όλων των κομμάτων, και του κυβερνώντος.