Αναρτήσεις από PORTAL της Πελοποννήσου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑonline) για τα θέματα της απεργίας των ταξί (21/07/11)



Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, συναντήθηκε σήμερα με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, στη συνέχεια με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη ‘Εξαρχο και τέλος με τη Γενική Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κα Ρεγγίνα Βάρτζελη,  από τους οποίους ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ του Υπουργού και των εκπροσώπων του κλάδο και να  ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις  για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με την απελευθέρωση των ταξί.

Ο κ. ‘Εξαρχος ενημέρωσε τον κ. Κουσελά ότι την προσεχή Τρίτη θα συνέλθει ο διευρυμένος  Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συζητηθεί το θέμα παρουσία του Υπουργού και των βουλευτών.  Σημείωσε μάλιστα ότι έχει ζητήσει, με δημόσια δήλωσή του, να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος ώστε να διασφαλιστούν τα σύγχρονα πλαίσια κανόνων που χρειάζεται ο κλάδος,  με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μετά από αυτά, ο κ. Κουσελάς δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί  πάγια θέση μου ότι η άρση των αδικαιολόγητων φραγμών και περιορισμών για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, δεν μπορεί να ταυτίζεται με  την κατάργηση κάθε αναγκαίου όρου και προϋπόθεσης για την ομαλή και τη βιώσιμη άσκηση ενός επαγγέλματος.

‘Οπως είχα και δημόσια δηλώσει από τις 6-7-2011,  είναι αναγκαίο η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και  κανόνες, αντίστοιχους με τα ισχύοντα για το επάγγελμα στην Ευρώπη, όπου για τον αριθμό των αδειών λαμβάνονται υπόψη τα αντίστοιχα πληθυσμιακά κριτήρια.  Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλά, με διασφάλιση υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών για τους πολίτες και με αναβάθμιση του επαγγέλματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.»

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στην Βουλευτές
Εχθές 20 Ιουλίου 2011 συνεδρίασαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Σπάρτης και υπολοίπου Νομού Λακωνίας «Η ΑΠΕΛΛΑ» και του ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΣΠΑΡΤΗΣ «Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Λακωνίας στη Σπάρτη. Μοναδικό θέμα της Συνεδρίασης ήταν η στάση των Σωματείων μας για τη μορφή των κοινοποιήσεων σήμερα 21 Ιουλίου 2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.
Αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ταξί στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο χώρο, μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η παρουσία των αυτοκινητιστών εκεί θα έχει ειρηνικό-ενημερωτικό χαρακτήρα και για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, τους οποίους δεν θα παρεμποδίσουμε να επιστεφτούν το χώρο.
Τα αιτήματά μας παραμένουν ίδια και η στάση και αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και του πολιτικού κόσμου αποδεικνύει το μεγάλο δίκιο μας. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την στάση των είκοσι ένα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που άσκησαν πίεση στον υπουργό κ. Ραγκούση ώστε να συνεδριάσει άμεσα η αρμόδια ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή του βουλευτή Λακωνίας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου σε αυτή την ομάδα των βουλευτών, προφανέστατα, δείχνει ότι πείστηκε από τα επιχειρήματα του Κλάδου μας και μετέβαλε την αρχική στάση του περί πλήρους απελευθέρωσης (απορύθμισης) των ταξί χωρίς όρους και κανόνες.

Ζ Η ΤΟ Υ Μ Ε
Από τον υπουργό κ. Ραγκούση να διαβουλευθεί με τον Κλάδο μας άμεσα, σήμερα, ώστε να παραχθούν νομοθετήματα που θα οδηγήσουν:
σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ιδιοκτήτες ταξί,
υψηλής ποιότητας μεταφορικές υπηρεσίες προς τους πολίτες
αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματός μας και εξίσωση των υπηρεσιών  μας με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Αριθμός αδειών: να ισχύσει μαθηματικός τύπος ανάλογος μ’ αυτόν της  Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους (αρ. Ι.Χ. κάθε περιοχής, πραγματικός πληθυσμός και όχι απογραφικός που πολλές φορές είναι πολύ μικρότερος του πραγματικού στα μικρά δ.δ., κ.ά. Άλλωστε η μη έκδοση νέων αδειών αποτέλεσε κορωνίδα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που δόθηκε στους ιδιοκτήτες ταξί όλης της χώρας κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο. Ο κ. Ραγκούσης ως γραμματέας του κόμματος εκείνη την περίοδο, ήταν, εκ των πραγμάτων, γνώστης και υπεύθυνος αυτού του προγράμματος.
Όχι  μεταφορά των εδρών-παραμονή των ΤΑΞΙ στην αναγραφόμενη στην άδειά τους έδρα (στη φιλοσοφία του  Καλλικράτη είναι η διατήρηση του πληθυσμού στις δημοτικές ενότητες και στα μικρά τ.δ και όχι η αφομοίωσή του από το κέντρο - κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η απομάκρυνση των ταξί από εκεί).
Να παραμείνει ο ειδικός στόλος (9θεσια, 7θεσια, λιμουζίνες) στα ΤΑΞΙ,  όπως προβλέπεται από το Ν. 3109/03.
Να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 123/2006 καθώς και ο Ν.3844/10 και να ισχύσει η εξαίρεσή μας όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος δ. (νόμο τον οποίο μόλις πέρυσι υπέγραψε και ο κ. Ραγκούσης ως συναρμόδιος υπουργός).
Για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών αποφασίστηκε να υπάρχει ικανός αριθμός ταξί. Στο ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (27310 24100 - 25300 - 26100) οι ραδιοτηλεφωνήτριες θα αναθέτουν εντολή κλήσης για την εξυπηρέτηση μόνο των ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ και των επειγόντων περιστατικών που χρήζουν άμεση ιατρική-νοσοκομειακή περίθαλψη.

Για το Σωματείο Ταξί                                                                       Για το Ράδιο Ταξί
Ο πρόεδρος                 Ο Γ. Γραμματέας                                                      Ο πρόεδρος

Σωτήριος Ροϊνός        Γεώργιος Βαβουγυιός                                         Γεώργιος Κούτσαρης
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνία
Σε αποκλεισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια προχωρούν από τις 8 π.μ. ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στους εργαζόμενους με τα οχήματά τους και σε... πεζούς τουρίστες. Από τη μήνη των διαμαρτυρόμενων δεν ξέφυγε ούτε και ο πρέσβης του Καζακστάν, όταν προσπάθησε να εισέλθει στον αερολιμένα από την πύλη του στρατιωτικού αεροδρομίου. Ακολούθησε κυνηγητό και έντονες αποδοκιμασίες ακόμα και μέσα στον αεροδιάδρομο, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αυγά και φραστικές επιθέσεις δέχθηκαν και οδηγοί ταξί που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που υποχρεώθηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους στο χώρο του αεροδρομίου. Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί έχει συνομιλία με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, ενώ συναδελφοί τους αποκλείουν ανά διαστήματα το δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα και κρατώντας ένα... φέρετρο. Δεν λείπουν ακόμα οι στιγμές έντασης με διερχόμενους οδηγούς που επιχειρούν να περάσουν, ορισμένοι από τους οποίους δέχθηκαν μέχρι και αυγά!
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνία


Η κυβέρνηση επέλεξε εν μέσω τουριστικής περιόδου να ανακοινώσει μέτρα για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, αναιρώντας το διάλογο και τα αποτελέσματά του που είχαν προηγηθεί μεταξύ των επαγγελματιών και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές, εξοντώνονται οι μικροϊδιοκτήτες ταξί και δημιουργείται ολιγοπώλιο στον κλάδο, από εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν και θα παρέχουν τις υπηρεσίες στους πολίτες με ακριβότερες ακόμα τιμές.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άφησαν μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος στην Ελλάδα λειτουργεί όχι ως συμπλήρωμα των δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά ως υποκατάστατό τους, αφού αυτές συνεχώς υποβαθμίζονται. Η εκμετάλλευση των μισθωτών οδηγών ταξί από μερίδα ιδιοκτητών δεν συγκίνησε ποτέ κανένα κυβερνητικό στέλεχος, που τώρα υποκριτικά μιλούν για άνοιγμα της αδειοδότησης σε όλους, ενώ στην πραγματικότητα το επάγγελμα “κλείνει” προς όφελος των μεγάλων εταιριών,
Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί αφορά στις συγκοινωνίες για τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την απαξίωση και την υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών, με τα μειωμένα δρομολόγια που συνδυάζονται με τις ληστρικές αυξήσεις.
Η αλλαγή πολιτικής στον κλάδο των ταξί πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων στον κλάδο και των μικροϊδιοκτητών, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ριζικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη 19-7-11

Δημοσιεύθηκε στην Κόμματα
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 14:44