"Οι ταξιτζήδες μας μάραναν". Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη (23/07/11)


Οι ταξιτζήδες μας μάραναν. Του Σταύρου Θεοδωράκη


Σε σάκο του μποξ έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ώρες οι ιδιοκτήτες «Ταξί». Σε όποιο κανάλι και αν γυρίσεις θα πέσεις πάνω σε μια δημοσιογραφική πολιτική ομήγυρη που θα διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του λιμανιού και του αεροδρομίου από τους «ταξιτζήδες».
Τα ίδια και χειρότερα θα ακούσεις και στις παρέες. «Δεν είναι πράγματα αυτά», «σκοτώνουν τον τουρισμό», «διασύρουν τη χώρα», «δίνουν την χαριστική βολή στην Ελλάδα».
Να με συγχωρούν αλλά δεν είναι έτσι. Οι «ταξιτζήδες» δεν κάνουν
τίποτε διαφορετικό από ότι κάνουν τους τελευταίους μήνες (για να μη πω τα τελευταία χρόνια) οι περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι αυτού του τόπου. Γκρέιντερ και οδοφράγματα στις Εθνικές οδούς, πανό στην Ακρόπολη, «ντου» στα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, «σαμποτάζ» στα εκδοτήρια εισιτηρίων των Μετρό, κατάληψη στους καταπέλτες τουριστικών πλοίων, κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων, ξαφνικό κατέβασμα διακοπτών ρεύματος, γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να φασκελώνουν την Βουλή…
Είναι σαφές ότι από τις διαμαρτυρίες έχει χαθεί πλέον κάθε μέτρο. Τα μάρμαρα που ρίχτηκαν στις τελευταίες διήμερες συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος είναι περισσότερα από όσα σπάσανε τα 35 μεταπολιτευτικά χρόνια σε όλη την Αθήνα. Και βέβαια όλοι έχουν μια δικαιολογία για τη πράξη τους. Οι «κουκουλοφόροι» θα σου πουν ότι τους προκαλούν οι μπάτσοι, οι συνδικαλιστές θα σου πουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, οι συμβασιούχοι θα σου πουν ότι εξαπατήθηκαν, οι «δεν πληρώνω» θα σου πουν ότι σαμποτάρουν τους εργολάβους, οι γονείς που εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στην (ταξιτζίδικη παρεμπιπτόντως) μούντζα, θα σου πουν ότι τα μαθαίνουν να αντιστέκονται! Ε και οι ταξιτζήδες θα σου πουν ότι δεν τους αρέσει ο Ραγκούσης και πρέπει να τιμωρηθούν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Σκανδιναβοί τουρίστες.
Είναι τόσο λογικό όσο λογικές είναι και οι δικαιολογίες των υπολοίπων διαμαρτυρόμενων. Το περίεργο είναι βέβαια, ότι ενώ όλους τους άλλους λίγο ή πολύ, τους δικαιολογούμε - ή αδιαφορούμε - όταν βλέπουμε «ταξιτζήδες» να διαμαρτύρονται, εξεγειρόμαστε. Λες και ξυπνά μέσα μας ο Μάνος (Χατζηδάκις) που θεωρούσε τους «Ταξιτζήδες» μια ξεχωριστή «κίτρινη φυλή». Είναι άδικο όμως. Οι ταξιτζήδες δεν είναι μια άλλη φυλή, είναι οι «δικοί μας ταξιτζήδες». Άνθρωποι που πίστεψαν τις (προεκλογικές) υποσχέσεις του κ.Παπανδρέου και τώρα προσπαθούν να κρατηθούν από τις (προεκλογικές) διαβεβαιώσεις του κ.Σαμαρά. Ψηφοφόροι πολιτικών που συνεχίζουν να μαλλιοτραβιούνται ενώ είναι φανερό ότι παλεύουν σε κινούμενη άμμο.
Η (υπόλοιπη) Ευρώπη θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα συνεχίσει να μας κρατά το χέρι ή αν θα μας αφήσει να χαθούμε μέσα στον ωκεανό των χρεών μας. Και αντί τα κόμματα «μας», να δείξουν την ύστατη αυτή στιγμή, ότι έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους, σκιαμαχούν, απορρίπτοντας (!) προκαταβολικά το ένα μετά το άλλο, τα σενάρια. Σε μια τέτοια χώρα λοιπόν που κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είναι απορίας άξιο γιατί ζητάμε από τους ταξιτζήδες «μας», να συμπεριφέρονται σαν Εγγλέζοι μπάτλερ.