Απάντηση Γ. Μαγκριώτη στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για ταξί: Δελτίο Τύπου: (14/07/11)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ- Απάντηση Γ. Μαγκριώτη στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για ταξί

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, απάντησε σήμερα στην ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, σχετικά με την απελευθέρωση των ΤΑΞΙ.

Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν η εξής:
 «Πρόκειται για ένα επάγγελμα που προσφέρει δημόσια υπηρεσία και αφορά τους πολίτες. Οι αλλαγές αφορούν και τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς, ενώ έχει και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύνθετο ζήτημα και προσπαθούμε να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις.
Δυο είναι οι βασικές ιδιομορφίες του:
1. Η μεγάλη συγκέντρωση των ΤΑΞΙ παρατηρείται στην Αττική και δευτερευόντως στην Θεσσαλονίκη όπου έχουμε και τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις.
2. Στους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στα νησιά, παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες στις τουριστικές περιόδους ενώ την υπόλοιπη περίοδο έχουμε πτώση της ζήτησης.
 Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Πρέπει επίσης να δούμε το θέμα των ΤΑΞΙ σε συνδυασμό με την έλλειψη ΜΜΜ και ιδιαίτερα Μέσων Σταθερής Τροχιάς, όπως επίσης και με την έλλειψη της κουλτούρας χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους πολίτες.
Το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ετοιμάσει ο κ. Ρέππας ως προέκταση του ν.3919/2011 είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς βοηθά τους πολίτες, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
 Ξεκινήσαμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και μέσα από τη συζήτηση θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις.
Το επάγγελμα θα ανοίξει μέσα από κανόνες γιατί πρόκειται για μια δημόσια υπηρεσία. Σας ερωτώ όμως, γνωρίζει η ΝΔ πόσα ΤΑΞΙ υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα δεδομένα για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές».
 
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός τόνισε:
«Είπατε ότι υπάρχουν 2,5 ΤΑΞΙ ανά 1.000 κατοίκους περίπου στην Αθηνά και 2 ΤΑΞΙ ανά 1.000 κατοίκους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία, σε αντίθεση με τα όσα είπε χθες σε ομιλία του ο αρχηγός του κόμματός σας, ο κ. Σαμαράς, όπου ανέφερε ότι υπάρχουν 4 ΤΑΞΙ ανά 1.000 κατοίκους. Το αναφέρω αυτό για να δείξω ότι χρειάζεται να έχουμε γνώση των δεδομένων για να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να μην μιλάμε με προχειρότητα.
 Πρέπει δηλαδή να προσδιορίσουμε τη σωστή βάση της συζήτησης δεδομένου ότι συμφωνούμε στην απελευθέρωση των ΤΑΞΙ κάτι που πρέπει να γίνει με κανόνες, με διάλογο, με νηφαλιότητα, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».