Συνέντευξη Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ραγκούση (27/06/11)

27/06/2011
Αποσπάσματα συνέντευξης Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ν. Ραγκούση, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον Δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REALFM
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό, τον κ. Γιάννη Ραγκούση, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περιέλθει πλέον δίκτυα, υποδομές, αλλά και βαριές ευθύνες κ. Ραγκούση για το επόμενο διάστημα, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, για άλλη μια φορά στα ζόρικα, στα δύσκολα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στα δύσκολα, αλλά αφού είναι δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά να δουλέψει κανείς με σκοπό τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω και θα το θέσω το ερώτημα όπως το αισθάνομαι. Με τι καρδιά θα ψηφίσετε στη Βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών στη γραπτή του δήλωση λέει ότι περιλαμβάνει άδικα μέτρα και για το οποίο παραδέχονται όλοι, με πρώτο το Υπουργείο Οικονομικών, ότι το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει τους πολίτες σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, πολλούς στα όρια της φτώχειας και παρόλα αυτά στη λήξη του θα χρωστάμε τα ίδια που χρωστάμε σήμερα, δε θα έχουμε μετακινηθεί ένα βήμα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν ξέρω με τι καρδιά θα μπορούσε κανείς να ψηφίσει όλο αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρω σίγουρα με τι μυαλό. Και ξέρω ότι εδώ οι συναισθηματισμοί πράγματι δεν μπορούν να αναπτυχθούν, διότι πράγματι, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς, αναγκαζόμαστε για μια ακόμα φορά να πάρουμε μια σειρά άδικων μέτρων και να τα επιβάλλουμε βεβαίως με έναν τρόπο πολύ αυστηρής εφαρμογής στους Έλληνες πολίτες. Από την άλλη όμως…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι μόνο άδικα, είναι και αναποτελεσματικά. Παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, ότι στη λήξη του μεσοπρόθεσμου θα χρωστάμε τα ίδια χρήματα.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου και των μέτρων αυτών, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορώ να πω ευτυχώς, πάντως συνδέεται ευθέως με ένα στόχο, τον οποίο αν, ο μη γένοιτο, η χώρα δεν τον πετύχει, δεν τον εκπληρώσει, τότε τα πράγματα απλώς δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο χειρότερα θα γίνουν.
 Και αυτός ο στόχος είναι η εξασφάλιση όχι της πέμπτης δόσης, αυτό είναι το χειρότερο, είναι η εξασφάλιση του νέου στην πραγματικότητα πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα εξασφαλίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014.
  Ξέρετε όλα μπορούμε να τα συζητούμε και για όλα μπορούμε να διαφωνούμε, σε μια χώρα που έχει τουλάχιστον εξασφαλισμένη τη δυνατότητα να λειτουργήσει το κράτος της, να λειτουργήσει οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό που ονομάζουμε ελληνική πολιτεία.
 Θα σας έλεγα μάλιστα, αν μου επιτρέπατε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα σε αυτή την απάντηση, ότι εδώ δεν πρόκειται μόνο για τους μισθούς και τις συντάξεις, εδώ πρέπει να τα πούμε ακόμα πιο πραγματικά τα πράγματα όπως είναι και πρόκειται π.χ. για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόκειται για τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων, πρόκειται για τη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας.
 Μη κάλυψη των δανειακών αναγκών με την εξασφάλιση του νέου πακέτου βοήθειας, δυστυχώς για την Ελλάδα, εδώ που φτάσαμε, πληρώνοντας τα σπασμένα της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, σημαίνει μια χώρα η οποία θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βεβαίως και για τον καθένα από εμάς και κυρίως για τους Έλληνες πολίτες ξεχωριστά. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αισθανόμαστε όμως για δεύτερη φορά οι πολίτες, την προηγούμενη φορά ήταν στο πρώτο μνημόνιο, ότι η κυβέρνηση έρχεται να φέρει προς ψήφιση ένα τέτοιο πολύ επαχθές, πολύ σκληρό νομοθέτημα, έχοντας φτάσει τα πράγματα στο παρά πέντε της καταστροφής, δηλαδή στο παρά ένα της χρεοκοπίας.
 Αυτό ιδίως τώρα, ακόμα δηλαδή και αν υποθέσουμε ότι την πρώτη φορά αιφνιδιαστήκατε, ιδίως τώρα είναι δική σας ευθύνη. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ότι φτάσαμε για άλλη μια φορά δέκα – δεκαπέντε μέρες, αν ισχύουν αυτά που μας λέτε, πριν από τη χρεοκοπία.
 Θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί εγκαίρως και διαπραγματευτεί εγκαίρως και επίσης αισθάνονται οι πολίτες ότι ενάμισι χρόνο τώρα, ενώ έγιναν πολλά που συμπίεσαν το εισόδημα, ιδίως των ανθρώπων που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αυτών στο δημόσιο για να είμαστε δίκαιοι, έγιναν λίγα για την περιστολή των κρατικών δαπανών και ακόμα λιγότερα για να υπάρξουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις, που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την απάντησή μου από το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας και να περάσω στο πρώτο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αυτό τώρα το έχετε και μπροστά σας, διότι τώρα σε πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές, θα έχετε να παίξετε ρόλο στο νέο Υπουργείο σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εκ των πραγμάτων αυτό ισχύει, έχετε απόλυτο δίκιο. Τώρα βεβαίως έχω και πίσω μου μια προσπάθεια που έγινε μέσα από τη ριζική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης και που είχε σαν αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, να κλείσουν 4.500 δημοτικές επιχειρήσεις και οι δήμοι της χώρας να μειωθούν από 1.034 στους 325, άρα έχω και μια πολύ συγκεκριμένη εμπειρία που είχε και ένα αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση να κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο 1 δις και 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
 Όμως, επιτρέψτε μου να πω το εξής, παραδεχόμενος αυτό που επισημάνατε, ως κριτική για μας. Είναι πράγματι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή που μιλούμε δεν έχουμε ακόμα, παρά την ειλικρινή διάθεση και πρόθεση που πρώτος ο Πρωθυπουργός είχε, δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον ελληνικό λαό, ότι με ένα δίκαιο τρόπο κατανέμουμε τα βάρη, αλλά κυρίως τις θυσίες και τους κόπους που επιβάλλονται, για να μη φτάσει η χώρα, ο μη γένοιτο, στη χρεοκοπία.  Γι’ αυτό θα σας έλεγα ότι πιστεύω προσωπικά, πάρα πολύ φανατικά, ότι μετά την αυτονόητη, και δυστυχώς επιβεβλημένη ή ευτυχώς, ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει την απόλυτη υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, να προχωρήσει σε κάτι το οποίο, αν θέλετε θα δημιουργήσει μια πραγματική αίσθηση κάθαρσης, μια πραγματική αίσθηση νέμεσης.
 Σας μίλησα προηγουμένως για τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό πληρώνουμε. Πληρώνουμε μια ανάπτυξη η οποία ήταν εύκολη ανάπτυξη τις περασμένες δεκαετίες, βασισμένη είτε στη διαρκή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος όταν ήταν η δραχμή, είτε στον υπέρογκο δανεισμό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
    Η σημερινή γενιά και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και λέει «γιατί πληρώνω εγώ τα σπασμένα μιας ολόκληρης περιόδου». Έχουμε πιστεύω βαθιά, ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία, που στο τέλος της θα φτάσουμε στην πραγματοποίηση της εξής πολύ απλής ιδέας.
  Όσοι από το ’74 και μετά, με τον έναν ή τον άλλο ρόλο, με τη μια ή την άλλη ιδιότητα, συμμετείχαν και ευνοήθηκαν από αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό μπουμ που έζησε η χώρα, πρέπει να υποστούν μια πραγματική, μια ουσιαστική και θα έλεγα και γιατί όχι και μια βαριά έκτακτη φορολόγηση της υπεραξίας που αποκόμισαν, δεν εννοώ κατ’ ανάγκη με παράνομους ή παράτυπους τρόπους, αυτή καθαυτή την υπεραξία που αποκόμισαν, είτε μέσω κινητών είτε ακίνητων αξιών.
 Πρέπει δηλαδή, όλοι όσοι από το ’74 και μετά, είχαν την ευχέρεια να συμμετέχουν και να ευνοηθούν από αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας, να υποβληθούν σε μια βαριά θυσία, η οποία πιστεύω ότι αν δε συμβεί, αν δε συντελεστεί, τότε δε θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, πραγματικά να ηρεμήσει η κοινωνία, να υπάρξει μια κοινωνική γαλήνη η οποία σήμερα είναι για δύο λόγους διαταραγμένη, ο δεύτερος είναι γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση της αδικίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να προσδιορίσετε σαφέστερα ποιους εννοείτε.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εννοώ όλους όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν χρηματίσει από το ’74 και μετά Υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, διορισμένοι ή αιρετοί, είτε στο κεντρικό κράτος είτε στην αυτοδιοίκηση, όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα, καταλαμβάνοντας θέσεις Διευθυντών, με έναν τρόπο όχι ισοπεδωτικό και προσέξτε με, αλλά με έναν τρόπο πολύ σωστά επεξεργασμένο.
  Όλοι όσοι ήταν για πολλά χρόνια Διευθυντές Πολεοδομιών, Διευθυντές Εφορειών, όσοι ήταν Διευθυντές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι οποίοι αποδεδειγμένα, από το σημεία και μετά που απέκτησαν τις θέσεις αυτές ευθύνης, βρέθηκαν το ξαναλέω και το διευκρινίζω, με όχι παράνομους τρόπους,  γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά βρέθηκαν πάντως με μια σημαντική υπεραξία είτε στις καταθέσεις, είτε στα ακίνητα, αυτοί πρέπει να υποστούν ένα πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο βάρος από όλους τους υπόλοιπους, ένα πραγματικό βάρος μιας έκτακτης φορολόγησης, η οποία είναι συνδυασμένη με αυτή τη μεγάλη και αναντίλεκτη ιστορική πραγματικότητα, της μεγάλης από τη μια ανάπτυξης της μεταπολίτευσης, η οποία όμως δυστυχώς παρήγαγε ένα σωρό δημοσιονομικά απορρίμματα, που αυτή τη στιγμή εμείς ως κυβέρνηση, εσείς όλοι και εμείς όλοι ως Έλληνες πολίτες και η σημερινή γενιά είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε με μόνη αιτιολογική βάση το γεγονός ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, το οποίο δε συζητείται, τη χρεοκοπία της χώρας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα τη φέρετε την πρότασή σας αυτή στα κυβερνητικά όργανα;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Διάφορες τέτοιες προτάσεις έχουν συζητηθεί και είναι, ακριβώς όπως σας είπα, προτάσεις που προφανώς μπορούν να εμπλουτιστούν και να συμπληρωθούν μαζί με άλλες που έχουν κατατεθεί, ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που είναι μέριμνα και έννοια όλων μας να αποκαταστήσει αυτό το μεγάλο και πολύ τραυματισμένο στοιχείο έλλειψης δικαιοσύνης που το νιώθουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ και καλημέρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα.

πηγή: www.yme.gr